Nieuws

« Terug

Tip 3: Zo bespaar je kosten bij verzuim

Tip 2- Regel alles via bestaande processen_1.jpg25 okt

Als werkgever heb je een voorbeeldfunctie richting je medewerkers op de werkvloer. Het is belangrijk om goed contact te onderhouden met personeel. Bij preventieve maatregelen horen bijvoorbeeld actief vragen hoe het gaat en oprechte interesse tonen tijdens het gesprek. Herken de signalen die bij werkstress en een te hoge werkdruk horen. Leidinggevenden, teamleiders en ook collega’s onderling zouden bekend moeten zijn met het herkennen van deze signalen en situaties. Overbelasting en burn-out zijn echt te voorkomen. Begin bij het begin: observeren en praten.

Wees een interessante werkgever

Als ondernemer kun je veel zelf verzorgen wat bijdraagt aan een positieve en gezonde werkomgeving. Bijvoorbeeld door het aanbieden van periodieke medische onderzoeken, trainingen, consulten maar ook zoiets simpels als gratis stoelmassages. Voorzorgsmaatregelen treffen horen bij de randvoorwaarden van een persoonlijke, interessante werkgever. Heb oog voor je medewerkers en herken de signalen op mentaal en fysiek niveau. Werk als een team.

Wij durven te zeggen dan 50% van de verzuimgevallen te voorkomen is met de juiste voorzorgsmaatregelen.

Creëer een visie

Niet alleen de medewerkers plukken de vruchten van een gezond verzuimbeleid en preventieve maatregelen, ook leidinggevenden en uiteindelijk je hele bedrijf hebben baat bij een actief verzuimbeleid. Het is een continu proces en gaat niet zomaar over één nacht ijs. Daarom is het raadzaam om een visie te ontwikkelen en het onderdeel te laten worden van de bedrijfsvoering. Communiceer je verzuimbeleid organisatie breed en herhaal wat jij als werkgever kan betekenen.

De strikte wetgeving rondom verzuim en re-integratie is ingewikkeld en verandert continu. Arboadviescentrum ondersteunt ondernemers met advies op het gebied van HRM, Arbo en re-integratie om financiële risico’s en sancties te voorkomen. Wij schijnen licht op personeelsvraagstukken. Onze specialisten ontzorgen met coaching, consultancy en casemanagement. Ze weten wat er speelt en welke arbo-uitdagingen kunnen plaatsvinden.

Advies nodig over verzuim?

« Terug