Nieuws

« Terug

Tip 4: Onderneem zonder zorgen over personeel

Tip 4- Onderneem zonder zorgen over personeel_2.jpg22 nov

Ziekteverzuim en de preventie daarvan zijn relevante thema’s voor bedrijven. En dan niet alleen omdat ziekteverzuim veel geld kost wanneer het beleid niet zorgvuldig wordt nagestreefd. Stel jezelf de vragen: weet je waar je moet beginnen wanneer een medewerker zich ziekmeldt en hoe zorg je ervoor dat het verzuimpercentage zo laag mogelijk blijft? Verzuimpreventie begint al bij het aannemen van een nieuwe medewerker, op de HR-afdeling. Medewerkersprofielen vertellen het verhaal van elke medewerker en vormen de basis: competenties, vaardigheden, referenties.

Gezonde arbeidsomstandigheden

Als ondernemer heb je een hoge mate van verantwoordelijkheid en zorgplicht richting je medewerkers. En dat niet maar een paar dagen, maar jarenlang. Verzuimbeleid is maatwerk en moet passen bij de bedrijfscultuur en –waarden. Alles komt voort uit een positieve en op gezondheid gerichte aanpak van werk en de arbeidsomstandigheden voor medewerkers. Als goede werkgever ben je aantrekkelijk voor talentvolle medewerkers en zal bestaand personeel beter presteren.

Personeelshandboeken, verzuimprotocollen, het zijn misschien niet de meest fijne onderwerpen om je mee bezig te houden. Echter in het geval van verzuim wil je op alles voorbereid zijn.

Deskundige partner

Variatie is nodig binnen een bedrijf. Als leidinggevende zit je niet te wachten op tien dezelfde mensen in je team. Betrokken medewerkers maken het verschil in je bedrijf. Investeer daarom in alle medewerkers en ga op zoek naar partners die je daarbij kunnen ondersteunen. Er kan intern veel worden opgelost, maar niet alles. Het is mogelijk om tijdelijk een interimmer binnen het bedrijf aan te stellen voor zaken rondom personeelsvraagstukken en verzuimbeleid.

De strikte wetgeving rondom verzuim en re-integratie is ingewikkeld en verandert continu. Arboadviescentrum ondersteunt ondernemers met advies op het gebied van HRM, Arbo en re-integratie om financiële risico’s en sancties te voorkomen. Wij schijnen licht op personeelsvraagstukken. Onze specialisten ontzorgen met coaching, consultancy en casemanagement. Ze weten wat er speelt en welke arbo-uitdagingen kunnen plaatsvinden.

Advies nodig over verzuim?

« Terug