Nieuws

« Terug

Tip 6: Probeer verzuim te voorkomen

Tip 6- Probeer verzuim te voorkomen_1.jpg17 jan

Werkstress, overspannenheid en burn-out zijn allemaal aanleidingen voor langdurig ziekteverzuim onder medewerkers. Als ondernemer weet je dat verzuim grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. En dan hebben we het nog niet gehad over de financiële gevolgen. Het is goed om medewerkers bewust te maken over de (financiële) consequenties voor het bedrijf. Ziekteverzuim is nooit helemaal te voorkomen. Wel kun je de gevolgen voor je bedrijf flink beperken door de invoering van een juist beleid en transparante communicatie richting de medewerkers.

Duidelijk verzuimprotocol

Maak verzuim bespreekbaar. Ziekte hoeft lang niet altijd tot verzuim te leiden. Zorg voor duidelijkheid over regels rondom ziekte en herstel in een verzuimprotocol. Om tot een goede preventieve aanpak te komen en de juiste begeleiding rondom de activering van medewerkers bieden onze professionals ondersteuning via coaching, consultancy en casemanagement. Je bedrijf presteert pas optimaal met gezonde medewerkers die plezier hebben in hun werk.

Verzuim kan een flinke kostenpost zijn binnen je bedrijf. Zo ben je verplicht om medewerkers de eerste 2 jaar van ziekte minimaal 70% door te betalen.

Signalen herkennen

Ziekteverzuim preventie is voor elk bedrijf interessant. Maar binnen elk bedrijf zijn er ook risico’s die kunnen leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Als werkgever kun je een rol in spelen in de gezondheid en betrokkenheid van medewerkers. Ga een na wanneer medewerkers zich ziekmelden. Is hier een patroon in te ontdekken? Het verzuim bespreekbaar maken is een goed begin. En let hierbij op de signalen van werk gerelateerde stress. Samen kan je kijken naar mogelijke oplossingen.

De strikte wetgeving rondom verzuim en re-integratie is ingewikkeld en verandert continu. Arboadviescentrum ondersteunt ondernemers met advies op het gebied van HRM, Arbo en re-integratie om financiële risico’s en sancties te voorkomen. Wij schijnen licht op personeelsvraagstukken. Onze specialisten ontzorgen met coaching, consultancy en casemanagement. Ze weten wat er speelt en welke arbo-uitdagingen kunnen plaatsvinden.

Advies nodig over verzuim?

« Terug