Nieuws

« Terug

Ziekteverzuim voorkomen in de praktijk

AAC-Dossieronderzoek-Blog-3.jpg29 mrt

Als ondernemer ben je ervan bewust dat verzuim en langdurig zieke werknemers grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering en ook financieel grote gevolgen heeft. Werknemers die zich regelmatig ziek melden en in de categorie grijs verzuim vallen, mogen best op de hoogte gesteld worden van deze gevolgen. Informeren is één mogelijkheid voor het terugdringen van ziekteverzuim. De casemanagers van Arboadviescentrum ondersteunen met inspirerende sessies.

De verzuimdrempel hooghouden en preventief te werk gaan. Zorg samen met Arboadviescentrum ervoor dat werknemers niet te nonchalant denken over ziekteverzuim.

Hulp nodig bij verzuim?

Verzuimprotocol opstellen

Het is buitengewoon handig om als bedrijf een verzuimprotocol op te stellen. Hierin staat beschreven welke verantwoordelijkheden jij en de werknemer hebben bij ziekteverzuim. Zo voorkom je onduidelijkheid en miscommunicatie tussen de partijen. Daarnaast zorgt het protocol ervoor dat je iedere werknemer in geval van ziekteverzuim gelijk behandeld.

Vaste contactpersoon

In alle gevallen is het noodzakelijk om een casemanager aan te stellen die over de juiste kennis beschikt. De contactpersoon van jouw arbodienst kan deze rol goed vervullen. Het is daarbij ook praktisch om binnen jouw bedrijf een casemanager van Arboadviescentrum aan te stellen. Deze professional kan de contacten namens jou met de arbodienst en de werknemer onderhouden.

Symptomen serieus nemen

Vaak gaat er bij definitief verzuim een langdurige en intense periode aan vooraf. Onopgemerkt bij werkgever en collega’s. Het is daarom belangrijk om alert en doortastend te zijn in gesprekken met werknemers. Typische symptomen mogen niet zomaar worden genegeerd. Plaats de juiste persoon op de juiste plek en blijf frequent onderzoeken. Arboadviescentrum helpt je hierbij.

Hulp nodig bij verzuim?

« Terug