• Relevante voorkennis
  • Voorkom hoge kosten
  • Grip op het verzuimproces

Zes tips voor ondernemers bij verzuim

Als ondernemer heb je dagelijks te maken met allerlei personeelsvraagstukken. Ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid niet uitgezonderd. Met het tegengaan van ziekteverzuim is veel te winnen. Een zieke werknemer moet je namelijk minimaal twee jaar lang doorbetalen. Een ziekteverzuimbeleid richt zich op het voorkomen en beperken van ziekte. Voor een goed ziekteverzuimbeleid moet je onder andere werk maken van preventie. Arboadviescentrum ondersteunt hierbij.

Tip 1: Probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn 

Zijn er tijdig en inhoudelijk de juiste beslissingen genomen in het kader van de verzuimbegeleiding en re-integratie? Uit een verzuimdossier moet snel duidelijk worden wat er na ziekmelding van een medewerker is gebeurd. Een actief verzuimbeleid is onmisbaar voor ondernemers.

Tip 2: Regel alles via bestaande processen

De verplichtingen voor een ondernemer bestaan uit een combinatie van wettelijke en eventuele cao-verplichtingen. Om een zieke medewerker zo snel mogelijk gezond aan het werk te krijgen volg je de richtlijnen in de Wet Verbetering Poortwachter.

Stel je vraag

"In de praktijk blijkt communicatie één van de belangrijkste pijlers bij de preventie van ziekteverzuim onder medewerkers."

"Wij durven te zeggen dan 50% van de verzuimgevallen te voorkomen is met de juiste voorzorgsmaatregelen."

"Met het complete boek aan wet- en regelgeving in the pocket, staat Arboadviescentrum je bij."

Weet wat je te wachten staat en moet doen wanneer een medewerker langdurig arbeidsongeschikt is en voorkom een loonsanctie van het UWV. Heb grip op het verzuimproces.

Advies nodig over verzuim?

Tip 3: Zo bespaar je kosten bij verzuim  

Als werkgever heb je een voorbeeldfunctie richting je medewerkers op de werkvloer. Het is belangrijk om goed contact te onderhouden met personeel. Bij preventieve maatregelen horen bijvoorbeeld actief vragen hoe het gaat en oprechte interesse tonen tijdens het gesprek.

Tip 4: Onderneem zonder zorgen over personeel  

Ziekteverzuim en de preventie daarvan zijn relevante thema’s voor bedrijven. En dan niet alleen omdat ziekteverzuim veel geld kost wanneer het beleid niet zorgvuldig wordt nagestreefd. Stel jezelf de vraag: weet je waar je moet beginnen wanneer een medewerker zich ziek meldt?

Tip 5: Wees je bewust van de wet- en regelgeving  

Arbeidsrecht kent minimaal 40 verschillende wetten en regels. Het is onmogelijk voor elk bedrijf om hier specifiek iemand voor aan te nemen en om de volledige verantwoordelijkheid bij één persoon neer te leggen. Een integrale aanpak is de sleutel om het verzuimpercentage omlaag te krijgen.

Tip 6: Probeer verzuim te voorkomen  

Werkstress, overspannenheid en burn-out zijn allemaal aanleidingen voor langdurig ziekteverzuim onder medewerkers. Als ondernemer weet je dat verzuim grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. En dan hebben we het nog niet gehad over de financiële gevolgen.

Stel je vraag

Tip 6: Probeer verzuim te voorkomen

Tip 6- Probeer verzuim te voorkomen_1.jpg17 jan Werkstress, overspannenheid en burn-out zijn allemaal aanleidingen voor langdurig ziekteverzuim onder medewerkers. Als ondernemer weet je dat verzuim grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. ... lees verder

Tip 5: Wees je bewust van de wet- en regelgeving

Tip 5- Wees je bewust van de wet- en regelgeving_1.jpg20 dec Arbeidsrecht kent minimaal 40 verschillende wetten en regels. Het is onmogelijk voor elk bedrijf om hier specifiek iemand voor aan te nemen en om de volledige verantwoordelijkheid bij één persoon ... lees verder

Tip 4: Onderneem zonder zorgen over personeel

Tip 4- Onderneem zonder zorgen over personeel_2.jpg22 nov Ziekteverzuim en de preventie daarvan zijn relevante thema’s voor bedrijven. En dan niet alleen omdat ziekteverzuim veel geld kost wanneer het beleid niet zorgvuldig wordt nagestreefd. Stel jezelf... lees verder

Tip 3: Zo bespaar je kosten bij verzuim

Tip 2- Regel alles via bestaande processen_1.jpg25 okt Als werkgever heb je een voorbeeldfunctie richting je medewerkers op de werkvloer. Het is belangrijk om goed contact te onderhouden met personeel. Bij preventieve maatregelen horen bijvoorbeeld ... lees verder

Tip 2: Regel alles via bestaande processen

Tip 2- Regel alles via bestaande processen_1.jpg27 sep De verplichtingen voor een ondernemer bestaan uit een combinatie van wettelijke en eventuele cao-verplichtingen. Om een zieke medewerker zo snel mogelijk gezond aan het werk te krijgen volg je de ... lees verder

Tip 1: Probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn

Tip 1- Probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn_1.jpg30 aug De Wet Verbetering Poortwachter beschrijft hoe ondernemers moeten handelen bij een langdurig zieke werknemer. Preventieve maatregelen kunnen deels door de werkgever zelf worden uitgevoerd. Maar er... lees verder